GDPR

Základní informace o ochraně osobních údajů pro zákonné zástupce

GDPR – General Data Protection Regulation

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, celým názvem nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů.
Hlavním smyslem uvedeného předpisu je vyšší harmonizace úpravy ochrany osobních údajů a posílení práv subjektů údajů, a tedy i kvalitnější kontrola nakládání s osobními daty
V souladu s tímto principem pracuje škola podle nově nastavených pravidel ochrany osobních údajů v listinné i elektronické podobě.

Co je osobní údaj?

veškeré informace o identifikované nebo identifikovatelné fyzické osobě (dále jen „subjekt údajů“); identifikovatelnou fyzickou osobou je fyzická osoba, kterou lze přímo či nepřímo identifikovat, zejména odkazem na určitý identifikátor, například jméno, identifikační číslo, lokační údaje, síťový identifikátor nebo na jeden či více zvláštních prvků fyzické, fyziologické, genetické, psychické, ekonomické, kulturní nebo společenské identity této fyzické osoby

Mateřská škola Pardubice, nábřeží Závodu míru 1961 zastává roli správce osobních údajů

Kontaktní údaje správce:

Mateřská škola Pardubice, nábřeží Závodu míru 1961

doručovací adresa: nábřeží Závodu míru 1961, Pardubice 530 02

adresa datové schránky: apuns7t

telefon: +420 466 501 288

Jako správce osobních údajů zpracovává údaje dětí především v níže uvedených případech:

  • přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání,
  • rozhodnutí ve správním řízení – přijetí a ukončení vzdělávání v MŠ
  • povinné dokumentace školy (školní matrika, dokumentace dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, evidence úrazů dětí),
  • agendy kroužků a nadstandartních aktivit MŠ (evidence dětí, fotodokumentace)
  • poskytování poradenských služeb v MŠ (logoped, psycholog, zrakový screening),
  • podkladů k vyúčtování (jízdné a vstupné dětí, přihlášky do soutěží, projektová dokumentace),
  • zajištění zdraví a bezpečnosti (lékařské povolení k účasti na akci, plaveckém nebo lyžařském výcviku, prohlášení o bezinfekčnosti),
  • udělení souhlasu zákonnými zástupci (k účasti na školní akci nebo výletu, ke zveřejnění jména v rámci prezentace akce na webových stránkách, v tisku apod., k pořizování fotografií z akcí nebo výletů),
  • podání žádosti zákonnými zástupci (k uvolnění z MŠ, zdravotní omezení),
  • zajištění školního stravování (evidence strávníků, lékařské zprávy – diety a alergie),
  • plnění výchovně vzdělávacích záměrů (organizace a potřeby výuky – např. omluvné listy a sešity.),
  • prezentace a propagace školy (webové stránky, prezentace dětských prací, fotogalerie školy, kronika, propagační materiály školy),
  • evidence potřebná ke spolupráci se Spolkem rodičů.

Právní důvody školy pro zpracování osobních údajů?

Existují tyto důvody:

  • Plnění smlouvy (např. zajištění stravování)
  • Plnění právní povinnosti (např. školní matrika)
  • Splnění úkolu prováděného ve veřejném zájmu (např. Vedení záznamů o účasti žáků na soutěžích či olympiádách)
  • Oprávněný zájem správce či třetí strany (např. kamerový systém)
  • Ochrana životně důležitých zájmů (zpracování zdravotních údajů o alergiích)
  • Souhlas subjektu údajů pro jeden či více konkrétních účelů

Na školu je možné se k uplatnění práv v oblasti osobních údajů obracet prostřednictvím:

  • zprávy na doručovací adresu správce,
  • datovou zprávou do datové schránky správce,
  • osobně správci na jeho doručovací adrese v provozní době: 8.00 – 16.00 hodin v pracovní den
  • e-mailem na: [email protected]

Výše uvedenými způsoby je možné se v relevantních případech na školu obracet za účelem uplatnění práva na přístup k osobním údajům, jejich opravu nebo výmaz, popřípadě omezení zpracování, vznést námitku proti zpracování, jakož i při uplatnění práva na přenositelnost údajů a dalších práv podle obecného nařízení o ochraně osobních údajů.

 

Výše uvedenými způsoby se mohou subjekty údajů na školu obracet v případě údajů zpracovávaných na základě souhlasu rovněž za účelem odvolání souhlasu se zpracováním osobních údajů.

Kdo je pověřencem?

Mateřská škola Pardubice, nábřeží Závodu míru 1961, jmenovala pověřencem pro ochranu osobních údajů:

Kontaktní údaje pověřence

titul, jméno, příjmení: Bc. Jaromír Kuba

e-mailová adresa: [email protected]

telefon: 608 119 081

datová schránka: kctq69k

Co poskytuje?

  • Informace a poradenství správci či zpracovateli, včetně zaměstnanců, kteří se na zpracování podílejí
  • Monitoruje soulad zpracování osobních údajů s GDPR
  • Spolupracuje na tvorbě Posouzení vlivu na ochranu osobních údajů
  • Spolupracuje s dozorovým úřadem (ÚOOÚ)
  • Působí jako kontaktní místo pro dozorový úřad
  • Obrací se na něj subjekty údajů, zákonný zástupce subjektů údaje (žáka)
  • Je vázán mlčenlivostí a důvěrností

Práva, související se zpracováním

  1. V případě, že zpracování osobních údajů probíhá na základě souhlasu se zpracováním osobních údajů, máte právo odvolat souhlas se zpracováním osobních údajů. Odvoláním souhlasu není dotčena zákonnost zpracování založená na souhlasu uděleném před jeho odvoláním. Odvolání souhlasu též nemá vliv na zpracování Osobních údajů na základě jiného právního základu.
  2. Dále máte právo:
  3. Být informován o zpracování svých Osobních údajů a požadovat podrobné informace o povaze a rozsahu zpracování.
  4. Požadovat od správce osobních údajů přístup k osobním údajům
  5. Požadovat opravu poskytnutých osobních údajů
  6. Požadovat výmaz poskytnutých osobních údajů, žádosti jsou posuzovány s ohledem na právní základ zpracování osobních údajů
  7. Požadovat omezení zpracování osobních údajů
  8. Podat stížnost u Úřadu pro ochranu osobních údajů na adresu Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7, webové stránky https://www.uoou.cz/.
  9. Vznést námitku proti zpracování. Nevyhoví-li správce osobních údajů námitce, máte právo obrátit se přímo na Úřad pro ochranu osobních údajů. Tímto ustanovením není dotčeno Vaše právo obrátit se se svým podnětem na Úřad pro ochranu osobních údajů přímo.
  10. Vaše žádosti jsou vyřizovány bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů od podání žádosti.
  11. Správce údajů je oprávněn v případě žádostí zjevně nedůvodných a opakovaných účtovat přiměřený poplatek za administrativní náklady, či odmítnout žádosti vyhovět.

Závěrečná ustanovení

  1. Veškeré právní vztahy vznikající v souvislosti se zpracováváním Osobních údajů se řídí právním řádem České republiky.
  2. Znění tohoto dokumentu může správce osobních údajů změnit či doplňovat, aktuální znění je k dispozici na stránkách správce osobních údajů