Hudebnická výzva

Milé děti, nastražte uši a zahrajte si hru, která je ve školce velmi oblíbená:

Dospělák schová telefon, tak aby nebyl vidět, následně ho začne prozvánět a dítě ho hledá.

Až vás hra přestane bavit a budete mít připravená ouška, prolezte celý dům nebo byt a zkuste vymyslet, na co všechno, se dá hrát. Udělejte si provizorní hudební nástroje, z toho, co najdete. Maminka jich má v kuchyni určitě spoustu a tatínek třeba v dílně. Můžete si je pojmenovat, vymyslet si k nim příběh (kdo a kde na něj hraje, při jaké příležitosti…).

Malá inspirace:

Nakonec si na ně můžete zahrát. Můžete hrát jen tak, nebo si k tomu zpívat. Starší děti mohou hrát do rytmu, na určité doby taktu, mohou se střídat s rodiči (jednou já, jednou ty) a podobně.

Třeba z vás bude opravdická Muzikantská rodina (noty).

Můžete si také „hudební nástroje“ naskládat před sebe na stůl, nebo (pokud máte prostor) do kruhu na podlahu a pustit svou oblíbenou písničku. Když uslyšíte sloky písničky, tak budete tančit, či tleskat a pohybovat se kolem nástrojů. Pokud ale začne hrát refrén, vezmete nástroj a budete na něj hrát. Až refrén skončí, vrátíte nástroj na své místo a tleskáte (tančíte). A tak dál, po celou píseň. Může se zapojit celá rodina.

Malou ukázku pro Vás natočila Lucka s Viktorkou.

Tyto činnosti rozvíjejí dětem sluchovou diferenciaci, hudební tvořivost, vnímavost, fantazii, hrubou i jemnou motoriku …

Budeme rádi, když nám pošlete fotky Vašich hudebních nástrojů (i jejich názvy) anebo názvy písniček, které jste si zpívali.

Zdraví paní učitelky z Žabiček