Recepty z naší kuchyně

Ananasovo - mrkvové  řezy  (ochutnali jste na jarních besídkách)

840 g polohrubá mouka
360 g cukr krupice
300 ml podmáslí
1 kg ananas kompot
360 g mrkev čerstvá
3 ks vejce
240 ml oleje
2 ks prášek do pečiva

Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, ananas rozsekáme na malé kousky. Ze surovin připravíme těsto, nalejeme do vymaštěného a vysypaného plechu a pčeeme na  180 stupňů cca 20 minut. Po vychladnutí můžeme přidat čokoládovou polevu. Polohrubou mouku můžete zaměnit na špaldovou mouku.

 

Fazolový pekáček

1 kg vepřové maso
20 dkg červené fazole suché
20 dkg bílé fazole suché
1 ks kukuřice sterilovaná 350 g
1 ks rajčata sterilovaná 320 g
1 ks rajský protlak
olej
cibule
sůl
Fazole uvařit do měkka (můžeme zaměnit za steriloané), kukuřici scedit, cibuli nakrájet nahrubo, maso na kostičky. Opéct maso, zalít vývarem, dát do trouby péct na  cca  180 stupňů na 30 minut. Přidat rajčata, fazole, kukuřici, cibulku, protlak  a péct cca 40 minut přikryté.  Maso odkrýt, zahustit, dochutit a ještě péct cca 20 minut.
 

POMAZÁNKY V MŚ

Představujeme Vám pomazánky, které dostávají děti ke svačinkám.  Základem pomazánek v 95 % je lučina, almete, pomazánkové máslo a tvaroh.  Pouze v některých případech používáme jako základ  klasické máslo. Margaríny nepoužíváme.


ALPSKÁ (hořčice, jarní cibulka, kmín, celer, sl. paprika)
 
BALATONSKÁ (cibulka s natí, paprika, kmín)
 
BALKÁNSKÁ (cibule, steril. červené fazole, rajský protlak)
 
BULHARSKÁ (vařené hovězí maso, vař. brambory, ster. okurky, hořčice, cibule)
 
CEPÍKOVA TUŇÁKOVKA ( tuňák ve vl. šťávě, zakys. smetana)

ČERVENÁ CEPÍKOVA POMAZÁNKA ( bílé fazole v tomatě, pažitka)
 
GRÓNSKÁ ( celer, soj. šunka, česnek, vejce)

HANÁCKÁ SÝROVÁ ( cibule, olom. tvarůžky, cibulka)

HANÁCKÁ ZE SARDINEK (sardinky ve vl. šťávě, vejce, paprika, cibule)

HORALSKÁ (soj. šunka, vejce, kys. okurka)

CHODSKÁ SÝROVÁ (eidam, jablko)

KOZÁCKÁ POMAZÁNKA (olejovky v tomatě, cibule, vařené brambory)
 
MLSNÝ OVČÁK (eidam, pažitka, sl. paprika)

MOZAIKOVÁ (steril. hrášek, červená cibule, ředkvičky, mrkev)

NÁMOŘNICKÁ BAŠTA ( sardinky ve vl. šťávě, celer, rajče, paprika)

POMAZÁNKA RYCHLÁ (soj. šunka, nivové pom. máslo)

POMAZÁNKA TUTI-FRUTI (soj., šunka, kunovjanka, vejce)

RYCHLÁ ZELENINOVÁ ( celer, mrkev, cibule, ster. okurky)

SVĚŽÍ ZELENINOVÁ (rajčata, cibule, paprika, eidam)

SÝROVÁ S PROTLAKEM (sýr eidam, petrželová nať, pažitku, rajč. protlak)

UZENÁŘSKÁ POMAZÁNKA (soj. šunka, cibule, pečená paprika)