Dýňování - recepty

Dýňová pomazánka

250 g dýně
1 ks cibule
1 stroužek česneku
1 ks pomazánkové máslo
1 ks zakysaná smetana
bazalka, pažitka, cibulová nať
 
Dýni nastrouháme najemno, na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nastrouhanou dýni,
osolíme, okořeníme, přidáme nasekané bylinky, prolisovaný česnek a asi 3 minuty podusíme. Necháme vychladnout,
potom pridáme pomazánkové máslo a zakysanou smetanu.
 

Slaný dýňový koláč

 
Těsto:
125 g másla
250 g hl. mouky
1 lžička soli
voda

Náplň:
750 g dýně
300 g šunky
2 vejce
1 cibule
1 zakysaná smetana
nastrouhaný sýr
sůl, pepř, muškátový oříšek

Dýni rozdusit s cibulí, zbylé suroviny smícháme a nakonec vmícháme dýni. Těsto se vyválí do formy, přidá se náplň a peče se 50 min. na 200 C.
 

Barevné řezy s dýní (výherní recept)

Těsto:
500 g polohrubé mouky
2 hrnky najemno nastrouhané dýně/cukety
250 g cukru krupice
2 vejce
1,25 dl oleje
1,25 dl mléka
1,5 lžíce kakaa
prášek do pečiva
špetka soli
Krém:
500 ml mléka
2 vanilkové pudinky
100 g cukru
2 tvarohy
Poleva:
150 g hořké čokolády
250 g zakysané smetany
Všechny suroviny na těsto (kromě kakaa) dobře promícháme.  2/3 těsta nalejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Do zbylé  1/3 těsta vmícháme kakao a nalijeme na světlé těsto.
Pečeme na  180 stupňů asi  30 minut.
Z mléka, cukru a vanilkových pudinků uvaříme pudink, do chladnoucího pudinku vmícháme tvarohy.
Rozpustíme čokoládu a vmícháme do ní zakysanou smetanu.
 

Buchta z dýně hokaido (recept ŠJ)

1 hrnek cukr krupice
1,5 balíčku prášku do pečiva
3 vejce
1 hrnek oleje
2,5 hrnku polohrubé mouky
2 hrnky dýně hokaido
1 lžička mleté skořice
2 lžíce medu
1 hrnek mléka
1 ks vanilkový cukr
Dýni očistíme, jemně nastrouháme. Vejce s tukem ušleháme do pěny, postupně přidáváme ostatní suroviny.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, a pečeme na a175 stupňů asi  25 minut. Upečenou buchtu
necháme vychladnout. Můžeme přelít čokoládovou polevou.